ESPAD Trend Adatbázis

Az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and other Drugs) kutatás célja, hogy időben és nemzetközileg összehasonlítható adatokat gyűjtsön Európa (16 éves korcsoportba tartozó) fiataljainak dohányzásáról, alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól. Magyarország a kezdetektől, 1995-től kezdve folyamatosan részt vett a kutatási program mind a hét hullámában, amelynek keretében a legfrissebb adatfelvétel 2019-ben készült el. Az ESPAD kutatások valamennyi magyarországi adatfelvétele a Budapesti Corvinus Egyetemen készült Elekes Zsuzsanna vezetésével.
Annak érdekében, hogy az adatfelvételi hullámok során ismétlődő kutatási témák könnyebben vizsgálhatóak legyenek időbeni változások szempontjából, létrehoztunk egy összesített Trend Adatbázist a magyarországi adatfelvételek adataiból. Az adatbázis létrehozása során azokat a változókat tudtuk figyelembe venni, amelyek több adatfelvételi hullámban is előfordultak, illetve nagyrészt változatlan módon voltak lekérdezve. A kisebb időbeni változásokat harmonizáltuk, kiküszöböltük az összekapcsolás során.
Az ESPAD kutatások, a Trend Adatbázis módszeréről az alábbiakban letölthető tanulmányban lehet részletesen olvasni.
A Trend Adatbázis kutatási célra szabadon hozzáférhető, ehhez az alábbiakban letölthető Trend Adatbázis Igénylőlapot kérjük, küldje el kitöltve a következő email-címre: info@devianciakutatas.hu
Amennyiben a Nemzetközi Trend Adatbázist szeretné kérvényezni, amely az összes ország, összes adatfelvételi hullám adatát tartalmazza, látogasson el az ESPAD honlapjára, ahol a kérvényt be tudja nyújtani.

Kapcsolódó anyagok


ESPAD kutatások módszertana >>>
Trend Adatbázis Igénylőlap >>>
Trend Adatbázis változólista >>>
Trend Adatbázis Súlyok >>>

To top