Terepszemle-Kutatótábor előkészítése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében I.

Az őszi kutatótábor előkészítése céljából a Kutatócsoport tagjai három napot töltöttek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A látogatás során igyekeztünk jobban megismerni a megyét és az ott élők életmódját, lehetőségeit, alkohol és drogfogyasztási szokásait.
Ennek érdekében fókuszcsoportot készítettünk a nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint a Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények munkatársaival; találkoztunk a nyírteleki Filadelfia Evangélikus Alapítvány, a nyíregyházi Adelante Alapítvány képviselőivel.
A látogatás során szerettünk volna jobban kiismerni egyes járásokat, megismerve az infrastrukturális adottságait, illetve ismertetni szerettük volna az őszi kutatási/kérdőívezési terveinket. Így ellátogattunk a Záhonyi járásba, ahol találkoztunk három település (Tuzsér, Mándok, Záhony) polgármestereivel és Mándok Térségi Szociális Központ intézményvezetőjével. Emellett ellátogattunk még a Mátészalkai járásba, Ópályiba, ahol a Boldog Családokért Egyesület munkatársaival és a helyi polgármesterrel találkoztunk, akik bemutatták nekünk a települést, különös tekintettel a helyi szegregátumra.
Célunk volt még ezalatt a pár nap alatt megismerni a megye ellátórendszerét is. Ezért a terepszemle zárásaként ellátogattunk a nagykállói, Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórházba, ahol az intézményben dolgozók meséltek az ellátásban lévők intézménybe való bekerüléséről, szerfogyasztási szokásairól, valamint körbe vezettek minket az intézményben.
Ezalatt a három nap alatt nagyon sok tapasztalattal gazdagodtunk, ezúton is köszönjük azoknak a helyi szakembereknek, segítőknek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy jobban megismerjük a megyét és előkészítsük az őszi kérdőíves kutatást.To top