Publikáció a „Journal of Substance Use” folyóiratban

A Journal of Substance Use folyóiratban "Adolescents’ alcohol use is decreasing in Europe but not in all of the countries. Why?" címmel a Kutatócsoport (Arnold Petra, Horváth Ágoston és Elekes Zsuzsanna) publikációja jelent meg. A cikk az alkoholfogyasztásban 2003 és 2019 között megfigyelhető eltérő trendekre (Európa országaiban többségében csökkenő, míg Magyarországon növekvő) kísérel meg magyarázatot adni.A cikk megtekinthető itt.


Megjelent munkatársunk cikke a kamaszok technológiahasználatával kapcsolatos szülői stratégiák társadalmi egyenlőtlenségéről

Az Intersections 2022/3-es tematikus számában (Parenting and the State) megjelent kutatócsoportunk tagjának, Kutrovátz Kittinek angol nyelvű publikációja. A cikkben azt vizsgálja, hogy szülők digitális eszközhasználattal kapcsolatos attitűdjei, és a kamasz gyerekek technológiahasználatával kapcsolatos szülői gyakorlatok milyen társadalmilag eltérő mintázatot mutatnak. Kvalitatív interjús kutatás eredményei rámutatnak arra, hogy úgynevezett szülői mediáció erőforrás igényes gyakorlat, mely az intenzív szülőség része, és ezáltal a digitális egyenlőtlenségek növeléséhez is hozzájárulhat. A cikk szabadon letölthető innen.


Megjelent a „Rizikómagatartások epidemiológiai megközelítésben” című könyv

A Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék sorozatában jelent meg Elekes Zsuzsanna által szerkesztett „Rizikómagatartások epidemiológiai megközelítésben” című kötet, amely a Kutatócsoport több munkatársának közreműködésével készült. A könyv letölthető itt.


Magyar Addiktológiai Társaság XIII. Országos Kongresszusa

Hosszabb kihagyás után újra megrendezésre került Magyar Addiktológiai Társaság XIII. Országos Kongresszusa 2022. október 13-15. között, ahol Kutatócsoportunk plenáris előadást (Elekes Zsuzsanna), tematikus szekciót (Elekes Zsuzsanna, Arnold Petra, Bencsik Nóra, Horváth Ágoston, Kutrovátz Kitti) és egyéni előadásokat (Elekes Zsuzsanna, Hajdu Miklós, Kutrovátz Kitti) tartott a legfrissebb kutatási eredményekről (Alkohol jelentés, Baranya és Szabolcs megyei kutatások). A konferencián tartott előadások PPT-je megtekinthető itt.


ESPAD Nemzetközi Módszertani Munkacsoport tagja lett Kutatócsoportunk munkatársa

Kutatócsoportunk tagja, Arnold Petra a ESPAD Nemzetközi Módszertani Munkacsoport tagja lett 2022. őszén. A Munkacsoport egy útmutatót készít, amely segíti az ESPAD országokat a 2024-ben esedékes adatfelvétel online lebonyolításában, ugyanis a korábbi évektől eltérően ezúttal minden országnak javasolt az online adatfelvétel a papír-ceruza alapú adatfelvétellel szemben.


Elérhető az ESPAD Nemzetközi Adatbázis

Elkészült az ESPAD Adatbázis , amely az európai 15-16 évesek dohányzárásól, alkohol és egyéb drogfogyasztásáról tesz elérhetővé adatokat több mint 20 évre visszamenőleg. Az adatbázis országok és adatfelvételi hullámok szerint jelenít meg szerenkénti prevalencia adatokat döntéshozók, újságírók, tanárok, szakértők, kutatók és érdeklődők számára. Az adatbázist az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács (CNR) hozta létre.
További infó (angolul): >>>
ESPAD Adatbázis
ESPAD Adatbázis promóciós videó (angolul)


ESPAD Találkozó 2022

Hosszú idő után végre személyesen került megrendezésre Lisszabonban az ESPAD találkozó, ahol az ESPAD következő, 2024-es adatfelvételi hullám előkészítésén dolgoztunk.

Fotók

„Helyzetkép a magyarországi alkoholproblémáról” szakmai workshop


Február elején került megrendezésre a „Helyzetkép a magyarországi alkoholproblémáról” c. szakmai workshop. Az eseményen a Kutatócsoport tagjai a meghívott szakértőkkel megvitatták a készülőben lévő alkohol kötettel kapcsolatban felmerülő kérdéseket, dilemmákat, illetve eredményeket. A beszélgetések során felmerült több új megközelítési szempont, amelyek mentén tovább bővül majd az alkoholfogyasztással, ellátórendszerrel, alkohollal összefüggésbe hozható halálozással, bűnözéssel, közlekedési és munkahelyi balesetekkel kapcsolatos publikáció.

Ezúton is nagyon köszönjük a meghívott szakértőknek, hogy javaslataikkal segítették a munkákat!


Kerekasztal beszélgetés alternatív dohánytermékekről


Kutatónk, Arnold Petra egy alternatív dohánytermékekről szóló kerekasztal beszélgetésen vett részt, amelyet egy dohányzásról szóló kutatás prezentációja előzött meg. Összefoglaló itt >>


Kutatótábor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Az őszi kutatótáborra szeptember végén került sor a záhonyi járásban. A kérdőíves kutatás lebonyolításában egyetemista hallgatók segédkeztek és öt napon keresztül, hat különböző településen (Eperjeske, Mándok, Tiszamogyorós, Tuzsér, Záhony, Zsurk) beszélgettek helyiekkel szabadidős és egyéb szokásaikról, valamint egészségkárosító magatartásukról.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében töltött idő nemcsak kérdőívezéssel telt, hanem arra is lehetőség adódott, hogy egy-egy kötetlen beszélgetés körében jobban megismerjék a helyieket a hallgatók. Így sok példa volt arra, hogy kérdőívezés után a megkérdezettekkel és ismerőseikkel maradtak, vagy a helyi kocsmában alakult ki mélyebb beszélgetés.
Ezt a rendkívül intenzív hetet 166 kérdőívvel zártuk és nagyon sok maradandó élménnyel. Ezúton is köszönjük a kérdőívezésben résztvevő hallgatók, illetve a záhonyi járásban segédkező helyiek munkáját. A kutatótáborról készült képek itt tekinthetőek meg.


6. Andorka Rudolf Emlékkonferencia

Szeptember 23-án kerül megrendezésre a 6. Andorka Rudolf Emlékkonferencia, ahol Kutatócsoportunk (Horváth Ágoston, Arnold Petra) is tart előadást.
Online is be lehet csatlakozni, további infó és program itt (hírek menü alatt): https://www.demografia.hu/hu/

Helyszín: Központi Statisztikai Hivatal, 1024 Budapest, Keleti Károly u. 5–7., Keleti Károly terem, „A” épület I. emelet
Időpont:2021. szeptember 23.


Elkészült az ESPAD Trend Adatbázis

Elkészült az eddigi hazai ESPAD adatfelvételek összesített Trend Adatbázisa. Az adatbázisban az 1995–2019 közötti időszak hét adatbázisa egyszerre elemezhető.
Az adatbázissal kapcsolatos részletesebb információ, illetve igénylőlap itt található.


Terepszemle-Kutatótábor előkészítés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében II.

A korábbi júniusi úthoz hasonlóan a Kutatócsoport tagjai ismételten ellátogattak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, azon belül is a Záhonyi, illetve a Mátészalkai járásba.
A cél a korábbi látogatáshoz hasonlóan az volt, hogy az őszi kérdőíves kutatást előkészítsük. Ennek keretében pedig találkoztunk a még meg nem látogatott helyi polgármesterekkel, a civil és szociális szféra képviselőivel, valamint olyan személyekkel, akik az adott közösség életére nagy hatással vannak, így pedagógusokkal és papokkal.
A beszélgetések során szó volt a települések adottságairól, a helyiek életviteléről, szokásairól, különös tekintettel az alkohol és drogfogyasztási szokásokra. Ezek mellett pedig beszéltünk olyan praktikus kérdésekről, amelyek segítik majd mind a Kutatócsoport, mind a hallgatók munkáját a kérdőívezés során (így pl. a helyiek értesítése a kutatást megelőzően).
A három nap alatt nagyon sok információval, tapasztalattal gazdagodtunk. A találkozók keretében pedig biztosítottak minket arról, hogy az őszi kérdőívezés alkalmával is szívesen segédkeznek a kutatást segítő munkálatokban.


Felhívás kutatótáborban való részvételre egyetemista hallgatók számára

2021 szeptember 30. és október 4. között kutatótábort szervez az MTA-BCE Társadalomepidemiológiai Kutatócsoport elsődlegesen szociológia szakos hallgatók számára, de más szakon hallgató érdeklődőket is várunk.

A kutatótábor célja, hogy kismintás kérdőíves és interjús kutatási módszerrel megvizsgáljuk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, két járásában (Záhonyi és Mátészalkai járás egy településén) az ott élők alkohol-, és kábítószerfogyasztással, valamint más rizikó magatartásokkal kapcsolatos tapasztalatait, ismereteit és fogyasztási szokásait.

A kutatótábor során szállást, napi kétszeri étkezést, valamint útiköltséget biztosítunk.

Ne hagyd ki, mert…:
1) az egyetemen megszerzett tudásod mellé gyakorlati tapasztalatra is szert tehetsz,
2) elmélyítheted a kérdőíves és interjús technikákra vonatkozó ismereteid,
3) lehetőséged nyílik tereptapasztalatok gyűjtésére,
4) lekérdezett kérdőívek után munkadíjat is fizetünk,
5) és nem utolsó sorban folyamatos oktatói, szakértői támogatás mellett fejlődhetsz.
+1: hatalmas buli lesz, amihez a jó társaság garantált!

Bármilyen kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésedre az alábbi elérhetőségeken: anna.gelecser@uni-corvinus.hu és nora.bencsik@uni-corvinus.hu email címen.

Várjuk jelentkezésed ezen a linken: https://forms.gle/RioSjAnUqYdVh9JL7!


Terepszemle-Kutatótábor előkészítése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében I.

Az őszi kutatótábor előkészítése céljából a Kutatócsoport tagjai három napot töltöttek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A látogatás során igyekeztünk jobban megismerni a megyét és az ott élők életmódját, lehetőségeit, alkohol és drogfogyasztási szokásait.
Ennek érdekében fókuszcsoportot készítettünk a nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint a Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények munkatársaival; találkoztunk a nyírteleki Filadelfia Evangélikus Alapítvány, a nyíregyházi Adelante Alapítvány képviselőivel.
A látogatás során szerettünk volna jobban kiismerni egyes járásokat, megismerve az infrastrukturális adottságait, illetve ismertetni szerettük volna az őszi kutatási/kérdőívezési terveinket. Így ellátogattunk a Záhonyi járásba, ahol találkoztunk három település (Tuzsér, Mándok, Záhony) polgármestereivel és Mándok Térségi Szociális Központ intézményvezetőjével. Emellett ellátogattunk még a Mátészalkai járásba, Ópályiba, ahol a Boldog Családokért Egyesület munkatársaival és a helyi polgármesterrel találkoztunk, akik bemutatták nekünk a települést, különös tekintettel a helyi szegregátumra.
Célunk volt még ezalatt a pár nap alatt megismerni a megye ellátórendszerét is. Ezért a terepszemle zárásaként ellátogattunk a nagykállói, Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórházba, ahol az intézményben dolgozók meséltek az ellátásban lévők intézménybe való bekerüléséről, szerfogyasztási szokásairól, valamint körbe vezettek minket az intézményben.
Ezalatt a három nap alatt nagyon sok tapasztalattal gazdagodtunk, ezúton is köszönjük azoknak a helyi szakembereknek, segítőknek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy jobban megismerjük a megyét és előkészítsük az őszi kérdőíves kutatást.


Előadás az ESPAD legújabb eredményeiről a KEF gyűlésen

Az ESPAD legújabb eredményeit mutatta be Arnold Petra az Óbuda-Békásmegyer Kábítószer Egyeztető Fórum (KEF) gyűlésen. Az előadás után Horváth Gergő, a Nemzeti Drog Fókuszpont vezetője tartott előadást Magyarország kábítószer helyzetéről.
Az előadás megtekinthető itt (7.15 perctől).


Szakmai egyeztetés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kutatás előkészítéséről IV.

A Kutatócsoport tagjai egy online találkozó keretében találkoztak Dr. Czibere Ibolyával, a Debreceni Egyetem, Politikatudományi és Szociológiai Intézetének vezetőjével. A beszélgetés során nagyon sok információt kaptunk helyi szakemberekről és segítőkről, akikkel az őszi kutatótáborral kapcsolatban lehetne interjúkat, illetve fókuszcsoportos interjúkat készíteni. Emellett a találkozón javaslatokat kaptunk potenciális kérdőívezés helyszínekről is, amelyeket 2021 őszén vennénk fel.


Szakmai egyeztetés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kutatás előkészítéséről III.

A Kutatócsoport tagjai online találkozón vettek részt Juhász Bélával, a Lelkierő Egyesület elnökével, a Debreceni Egyetem Mentálhigénés és Esélyegyenlőség Központ munkatársával. A megbeszélésen szó volt a megye sajátosságairól, különösen a szerhasználatról és az azzal összefüggő ellátórendszerről. Felmerültek még lehetséges kutatási helyszín javaslatok, valamint több szociális ellátó, egyházi és civil szervezeti kapcsolattartó, akik segítséget tudnának nyújtani az őszi kérdőíves kutatás során.


Szakmai egyeztetés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kutatás
előkészítésről II.

A Kutatócsoport tagjai egy online megbeszélés keretei között találkoztak Dr. Erdélyi Ágnessel, a Sántha Kálmán Szakkorház, Szenvedélybetegek aktív és rehabilitációs osztályának osztályvezető főorvosával. A találkozón szó volt a megye alkohol és drogfogyasztással kapcsolatos helyzetéről, az ezekhez kapcsolódó ellátórendszerről, a civil szféra és az egyházak tevékenységéről. Emellett felmerült, hogy az őszi kérdőíves kutatást megelőzően, a nyár folyamán a Kutatócsoport tagjai meglátogatnák a Nagykállói Intézményt, illetve interjúkat készítenének az ellátásban lévőkkel.


Szakmai egyeztetés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kutatás előkészítéséről I.

A Kutatócsoport egy online találkozó keretében találkozott Berényi Andrással, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ munkatársával. A beszélgetésen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szociodemográfiai és infrastrukturális adottságairól volt szó. Emellett pedig a 2021 őszére tervezett kérdőíves kutatáshoz kapcsolódóan kaptunk információkat a helyi projektekről, illetve szakemberekről, akikkel a terepkutatáson együttműködhetünk.


Felhívás előadástervek benyújtására: Andorka Rudolf Emlékkonferencia

„Népesedés, társadalomszerkezet és devianciák Magyarországon” címmel a KSH NKI, a BCE és a TÁRKI közös emlékkonferenciát szervez Andorka Rudolf születése 90. évfordulója alkalmából. A konferencia szervezőbizottsága a jelentkezéseket három témakörben várja: 1) népesedés 2) társadalmi rétegződés, társadalmi különbségek, szegénység 3) devianciák.

Absztrakt benyújtás határidő:2021. május 31.
A konferencia tervezett időpontja: 2021. szeptember 23.
Tervezett helyszín:KSH NKI Budapest
További információ a konferenciáról és jelentkezésről itt olvasható: >>>


Szakmai találkozó Kassai-Farkas Ákossal

A Kutatócsoport április 1-én Kassai-Farkas Ákossal találkozott, aki évtizedeken át vezetett nagy forgalmú osztályokat vidéken és Budapesten (pl. Nyírő Gyula Kórház/Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet). Az addiktológiai/alkohológiai ellátórendszer történetéről beszélgettünk, mindemellett az ellátórendszer adatainak értelmezéséhez kaptunk hasznos „útmutatót”.


Megjelent a cikkünk a nemzetközi koronavírus jóllét kutatásról

A Covinus Journal of Sociology and Social Policy 2020/2-es számában megjelent kutatócsoportunk Debreceni, Miskolci és Szegedi Egyetem kutatóival közösen írt angol nyelvű publikációja, amely az egyetemisták körében készült koronavírus nemzetközi kutatás hátterét mutatja be. Mindemellett számos a koronavírus járvány társadalmi hatásaival foglalkozó tanulmányt közöl a szám, amelyek szabadon hozzáférhetők és letölthetők innen.


Szakmai találkozó Ritter Ildikóval, az OKRI tudományos munkatársával

A kutatócsoport 2021.01.13-án egy online megbeszélés keretén belül találkozott Ritter Ildikóval, aki az alkohollal kapcsolatos bűnügyi adatokra vonatkozó ismereteit osztotta meg, különös tekintettel a közlekedési bűncselekményekre. A találkozón szó volt a bűnügyi adatok gyűjtési folyamatáról, regisztrálásáról, értelmezéséről, illetve az utóbbi években a témában felmerült definíciós és jogszabályváltozásokról, amelyek jelentősen befolyásolják az adatokat és azok magyarázatát.


Kutatócsoport a Facebook-on!

facebook

A Facebook-on is lehet követni a Kutatócsoportot! Nem csak a Kutatócsoport munkáját osztjuk meg a közösségi oldalon, hanem törekszünk arra, hogy minél több szakmai hírt is eljuttassunk a követők számára. Facebook oldalunk itt található.


„Kedd Esti Drogműsor”-ban az ESPAD 2019

facebook

A Tilos Rádióban a „Kedd Esti Drogműsorban” Arnold Petra beszélget Varga Dániellel és Csák Róberttel a novemberben megjelent hazai és nemzetközi ESPAD kötetről, a legújabb eredményekről, trendekről.

Időpont: 2020. 12. 15. 21.00-22.00
Facebook esemény >>>
A műsort itt lehet meghallgatni >>>


Szakmai egyeztetés Rácz Andreával és Szécsi Judittal

A Kutatócsoport 2020. december 9-én egy online megbeszélés keretében két szakértővel - Rácz Andreával és Szécsi Judittal - találkozott. A beszélgetésen a szenvedélybetegséggel, ezen belül is az alkohollal kapcsolatba hozható gyermekvédelmi makrostatisztikai adatok hátteréről volt szó. A két meghívott vendég megosztotta tapasztalatait a gyermekvédelemben felmerülő alkohollal kapcsolatos esetek felszínre kerülésével, regisztrálásával, illetve ezek elemzésével és értelmezésével kapcsolatos nehézségekre.


’Versenyfutás az idővel’ záróworkshop

A Kutatók Éjszakája eseménysorozat keretében került megrendezésre a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézet Versenyfutás az idővel c. NKFIH projektjének záró workshopja.

A projektben tinédzsereket (12-16 év) és szüleiket kérdezték a közösen eltöltött idővel kapcsolatos tapasztalatukról és véleményükről. Többek között azzal is foglalkoztak, hogyan változott a közös idő az új technológiai eszközök használatának hatására, és hogy vajon hogyan navigál a szülő a számára is ismeretlen körülmények között. A kutatást Nagy Beáta vezette, munkatársunk, Kutrovátz Kitti pedig junior kutatóként vett részt a projektben. A záróeseményen Kitti a kvalitatív vizsgálat első eredményeit ismertette.„Intenzív szülőség – szülők perspektívája a közösen töltött időről és a képernyőhasználat mediációjáról” címmel tartott előadást.


Szakmai találkozó dr. Dunay Györggyel, a SOTE Igazságügyi- és Biztosítás-orvostani Intézetének tudományos munkatársával

A Kutatócsoport online szakmai találkozó keretében gyűjtött információkat a halálozási adatokra, ezen belül különösen a boncolási eredmények nyilvántartására vonatkozóan. 2020. november 25-én dr. Dunay György osztotta meg velünk tapasztalatait a halálokok megállapításának gyakorlatáról, elsődlegesen abban az esetben, ha boncolási eljárással történik a halálozás okának azonosítása. A beszélgetés emellett arra tért ki, hogy az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható halálesetek statisztikai adatai hol és milyen formában érhetőek el, illetve, hogy milyen megbízhatósági problémák adódhatnak az adatokkal kapcsolatban a kutatómunka során.


ESPAD 2019! Megjelent a hazai és nemzetközi kutatási jelentés


Megjelent az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and other Drugs) 2019. évi adatfelvételi hullám hazai és nemzetközi kutatási jelentése. A kutatás a fiatalok egészségkárosító magatartását és azok háttértényezőit mutatja be 25 év távlatában.

Hazai kutatási jelentés >>>
Nemzetközi kutatási jelentés >>>
Nemzetközi kutatás sajtóvideója >>>


A Kutatócsoport előadásai „A szociológia egy sikeres évszázad előtt” konferencián

A Kutatócsoport az alábbi három előadást tartotta meg a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet által szervezett „A szociológia egy sikeres évszázad előtt” konferencián az „Egészségesélyek és rizikómagatartások a 21. században” című szekcióban.

A konferencia absztrakt kötete itt tekinthető meg.


Kutatótábor Siklós járásban

Októberben került sor az öt napos kutatótáborra, amely során közel harminc hallgató, valamint a kutatócsoport tagjai ellátogattak a siklósi járásba. Az ott töltött idő alatt a résztvevők ellátogattak Alsószentmártonra, Beremendre, Márfára, Szavára, illetve Villányba, ahol a helyiekkel kérdőíveket készítettek az életútjukról, életkörülményeikről, valamint az alkohol és drogfogyasztási szokásaikról. A járásban töltött napok nem csak kérdőívezéssel teltek, hanem sok más olyan alkalom adódott, ahol a helyiek szokásait megfigyelhették a hallgatók. Ilyen alkalomnak bizonyult többek között az alsószentmártoni Roma nap, a szavai kocsmalátogatás, a bögrecsárda keresés is. A meglehetősen intenzív hét végül kicsivel több mint 200 kérdőívvel zárult, valamint számtalan maradandó élménnyel. A kutatótáborról készült képek itt tekinthetőek meg.


Feltérképező körút Siklós járásban

Az októberben esedékes kutatótábor előkészítése céljából kollégáink augusztus végén ellátogattak Baranya megyébe, ahol a kismintás kérdőíves kutatásban résztvevő, hat települést látogatták végig. Alsószentmártonban, Beremenden, Márfán, Szaván és Villányban meglátogatták a polgármestereket, az alapszolgáltató központ és a családsegítő munkatársait, valamint más olyan személyeket, akik a közösség életében kiemelkedő szerepet játszanak. A találkozások célja az volt, hogy a kutatócsoport az októberi látogatást megelőzően elsődleges kézből kapjon információkat a helyi viszonyokról. Mindemellett fontos szempont volt, hogy a helyiek is értesüljenek a kutatásról, felkészülve több idegen látogatására a településen.


Interjúk és fókuszcsoport Baranya megyében

A Kutatócsoport terepmunkán vett részt Pécsett és Siklós járásban 2020 júliusban. Egyrészt életútinterjúkat pszichoaktív szerhasználókkal, akik az INDIT (www.indit.hu) kliensei, másrészt fókuszcsoportos kutatást végeztünk a Máltai Szeretetszolgálat és Siklósi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatási Központ munkatársaival.


Nemzetközi COVID alkohol kutatás a Kutatócsoport koordinálásával

Mintegy 22 európai kutatóintézet epidemiológiai szakemberei közötti együttműködés eredményeképpen a Drezdai Műszaki Egyetem és a Hospital Clínic de Barcelona Kórház vezetésével egy páneurópai kutatás készül azzal a céllal, hogy feltárja a COVID 19 járvány hatását alkoholfogyasztásra és más rizikómagatartásokra. Magyarországon a kutatást a Kutatócsoportunk végzi.
A vizsgálatról bővebb tájékoztató itt olvasható.


COVID-19! Hallgatók a koronavírus idején?
Szóljon hozzá Ön is!
Nemzetközi kutatás a Corvinus hallgatói körében!

A Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézet egy nemzetközi kutatás keretében szeretné megismerni, hogyan hat a koronavírus a hallgatók életére. A kutatásban 27 ország vesz részt. Magyarországon a Corvinus Egyetem hallgatói mellett a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói töltik ki a kérdőívet. A Corvinus Egyetemen az MTA-BCE Társadalomepidemiológiai Kutatócsoport koordinálja a nemzetközi kutatást.
Kérjük, szánjon egy kis időt erre a fontos nemzetközi kutatásra és segítse a munkánkat! Ossza meg velünk a koronavírussal kapcsolatos tapasztalatait, és töltse ki a kérdőívet! A válaszai fontosak számunkra. Ezzel hozzájárul ahhoz, hogy megtudjuk, a Corvinus hallgatóit ugyanúgy érinti-e a vírus, mint más országok más egyetemeinek hallgatóit.

A kérdőívet a Corvinus-os e-mailjei között találja meg. Figyelje a postaládát!
A nemzetközi kutatásról további információ itt olvasható.
Köszönjük az együttműködését!


Szakmai találkozó Dr. Keller Évával, a SOTE Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet egykori igazgatójával

A Kutatócsoport újabb online szakmai találkozó keretében szerzett rendkívül hasznos információkat a makrostatisztikai adatokkal kapcsolatban. Ezúttal 2020. május 7-én Dr. Keller Éva osztotta meg a hosszú évek tapasztalatait. Többek között arra tért ki, hogy az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható halálozási statisztikai adatok hol és milyen formában érhetőek el, illetve, hogy milyen megbízhatósági problémák adódhatnak az adatokkal kapcsoltban. kutatómunkában.


Szakmai találkozó Tokaji Károlynéval, a KSH Egészségügyi statisztikai osztály vezetőjével

A Kutatócsoport 2020. április 9-én online szakmai találkozót (a koronavírus miatt nem volt mód a személyes találkozóra) tartott Tokaji Károlynéval, aki a KSH-nál fellelhető összes egészségügyi adat koordinálásáért felel. Többek között a kezeléssel, a gyermekvédelemmel, a halálozással, a házi orvosi jelentéssel, a fogyasztással kapcsolatos és alkoholhoz köthető adatokat, kérdéseket jártuk körbe. Tokaji Károlyné nagyon segítőkész volt és sokat lendített azon, hogy a Kutatócsoport tovább tudjon haladni a kutatómunkában.


Felhívás előadásra „Egészségesélyek és rizikómagatartások a 21. században” szekcióba

Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet által szervezett konferencián az „Egészségesélyek és rizikómagatartások a 21. században” című szekcióba várjuk azokat az előadókat, akik az egészségi állapot, halandóság, rizikómagatartások, általános lelkiállapot terén empirikus kutatásokat végeznek, magyarázatot keresnek az elmúlt néhány évtizedben bekövetkezett változásokra, nyitottak arra, hogy saját eredményeiket másokéval összehasonlítva értelmezzék, vagy akik olyan elméleti kérdésekkel foglalkoznak, amelyek tágabb értelmezési keretet adhatnak a változások megértéséhez.

A teljes szekciótervezet itt olvasható.

További infó és jelentkezés: >>>
Időpont: 2020. június 11. 9:00 - június 12. 12.30.
Helyszín: Társadalomtudományi Kutatóközpont, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.
Részvételi díj: Ingyenes


„A szociológia egy sikeres évszázad előtt?" konferencián elfogadásra került a Kutatócsoport szekcióterve

A Kutatócsoport „Egészségesélyek és rizikómagatartások a 21. században” címmel szekciótervezetet nyújtott be a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet által szervezett „A szociológia egy sikeres évszázad előtt?" konferenciára. A szekciótervezet elfogadásra került. A szekció elnöke Elekes Zsuzsa lesz.


Szakmai találkozó Murányi Istvánnal, a Debreceni Egyetem docensével

Murányi Istvánnal a Kutatócsoport 2020. február 19-én találkozott a 2021 nyarán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében esedékes kutatás előkészületei miatt. István felvázolta, hogy milyen kutatási háttéranyagok állnak rendelkezésre a térségre vonatkozóan, illetve, hogy a Debreceni Egyetem hallgatói milyen háttérmunkákban tudnának részt venni. István nagyon együttműködő és támogató volt, ami nagyban segíti a Kutatócsoport munkáját.


Szakmai találkozó Bálint Lajossal, a KSH NKI munkatársával

2020. február 10-én Bálint Lajos, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos munkatársa tartott előadást a Kutatócsoportnak az alkoholos halálozásról. Bálint Lajosnak több publikációja is megjelent halandóság témakörben. A szakmai beszélgetésen a Kutatócsoport áttekintést kaphatott a magyarországi alkoholos halandóság trendjeinek alakulásáról. Meghívott vendégünk a halálozással kapcsolatos adatok szakértőjeként sok értékes információt osztott meg a Kutatócsoporttal az alkohol okozta halálesetek mérésének különböző módjairól és az adatok megbízhatóságáról. Hasznos tanácsokat adott az ide vonatkozó makro adatok új szempontú elemzésével kapcsolatban is, amelyek segítik a Kutatócsoport munkájának előrehaladását.


Elekes Zsuzsa előadása a Levendel László emlékkonferencián

A Liget Műhely Alapítvány „Egy ország gyógyítása” címmel konferenciát szervez Levendel László tüdőgyógyász, addiktológus születésének 100. évfordulója alkalmából. A konferencián Elekes Zsuzsa „Egy hátrányos helyzetű probléma” címmel tart előadást.

További infó: >>>

Időpont: 2020. március 18.
Helyszín: Barabás Villa, Budapest XII. kerület, Városmajor u. 44.


Szakmai találkozó Szécsi Judittal az ELTE TáTK-ról

Szécsi Judit, az ELTE TáTK oktatója 2020. január 22-én az elmúlt 15 éves „szociotáboros" tapasztalatairól mesélt a kutatócsoportnak. Judit több éven keresztül a hallgatókkal együtt szegregátumban élők körében a mélyszegénységet, 2015-ben pedig a drogfogyasztást kutatta. Judit nem az eredményekről (ez megtekinthető az Esély c. folyóiratban), hanem a szociotábor során tapasztalt nehézségekről, élményekről beszélt, illetve arról, hogy mire érdemes odafigyelni. A beszélgetésen nagyon sok hasznos, praktikus információt adott át nekünk Judit, ami nagy segítséget jelent a 2020 nyarán esedékes kutatótábor szervezésében, lebonyolításában.


Elekes Zsuzsa „A félév előadója”

A Corvinus Egyetemen a 2019/2020-as őszi szemeszterben a hallgatók véleménye alapján kutatócsoport vezetőnk Elekes Zsuzsa „A félév előadója” kategóriában ezüst érmes lett. Büszkék vagyunk rá! Köszönjük a jelölést és a szavazatokat.


A Magyar Addiktológiai Társaság XII. Országos Kongresszusán Elekes Zsuzsa és Arnold Petra előadása

A Magyar Addiktológiai Társaság országos kongresszusán a Kutatócsoport két munkatársa, Elekes Zsuzsa és Arnold Petra az ESPAD (European School Survey on Alcohol and Other Drugs) kutatás előzetes eredményeit mutatja be.

Időpont: 2019. november 28-30.
Helyszín: Siófok, Panoráma Hotel
ESPAD 2019, Előzetes eredmények


„Versenyfutás az idővel workshopon Kutrovátz Kitti előadása"


A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központ és Szociológia és Társadalompolitika Intézet szervezésében Versenyfutás az idővel workshop kerül megrendezésre, ahol Kutrovátz Kitti a következő előadásokat tartja meg:
Geszler Nikolett, Kutrovátz Kitti: A minőségi idő koncepciói és hatása – A szülőkkel töltött idő kapcsolata a kamaszok szubjektív jólétével és iskolai teljesítményével
Kutrovátz Kitti: A közös időtöltéssel kapcsolatos percepciók - szülők és kamaszok perspektívája.

További infó: >>>
Időpont: 2019. november 15., péntek, 14:00–17:00
Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, Közraktár utca 4-6. C426. terem


Szakmai út Pécsett

A Kutatócsoport 2019. október 28-29-én Pécsre látogatott azzal a céllal, hogy előkészítse a tavasszal és nyár elején esedékes kistérségi kutatást. A terepmunkába a BCE és a PTE hallgatóit szeretnénk bevonni. A Kutatócsoport több szervezettel is találkozott. A Pécsi Tudományegyetem Szociológia Tanszék munkatársai (Erdős Márta, Füzér Katalin, Ragadics Tamás) a helyi kutatási ismeretekbe nyújtottak mélyreható betekintést. Az INDIT Közalapítvány munkatársa, Dombrádi Zita az elmúlt 20 év térségi ellátórendszerrel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg, Máté Zsolt pedig a TÉR Közösségi Szolgálatot mutatta be. A Kutatócsoport ellátogatott egy Pécshez közeli faluba, Tésenybe, ahol a Magyar Karitász munkatársai a falu életéről, szokásairól stb. meséltek, amely nagy segítséget jelent a terepmunka, az adatfelvétel előkészítéséhez.


Magyar Szociológia Társaság éves vándorgyűlésén Kutrovátz Kitti előadása

A Magyar Szociológia Társaság éves vándorgyűlésén kutatónk, Kutrovátz Kitti két szekcióban ismerteti az elmúlt évben végzett kutatásainak eredményeit.

Időpont: Okt. 25. Péntek 9:00 óra Herke Boglárka - Kutrovátz Kitti: Szakmai életutak a szociológia tudományterületén
Okt. 26. Szombat 9:00 óra Nagy Beáta - Kutrovátz Kitti: A kamaszok képernyő előtt töltött ideje és a szülői mediálási stratégiák
Helyszín: Kodolányi János Egyetem, Budapest XIII., Frangepán u. 50-56.


Szakmai találkozó a NAV munkatársával

2019. október 16-án a Kutatócsoport a NAV munkatársával, Erdős Ákossal tartott szakmai megbeszélést. A szakmai találkozón Erdős Ákos megosztotta a nem regisztrált alkoholfogyasztással (pl. otthoni pálinkafőzés, alkohol import) kapcsolatos tapasztalatait, ami a nem regisztrált fogyasztás becsléséhez kapcsolódó kutatás szempontjából volt nagyon hasznos a Kutatócsoport számára.


MTA-BCE Társadalomepidemiológiai Kutatócsoport megalakulása

2019. július 1-vel alakult meg a Magyar Tudományos Akadémia – Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomepidemiológiai Kutatócsoport Elekes Zsuzsa vezetésével. A Kutatócsoport célja – Andorka Rudolf hagyományait folytatva – olyan hiánykutatások lebonyolítása, amelyek hozzásegítenek a függőséget okozó egészségkárosító magatartások társadalmi mintázatának, sajátosságainak, okainak, összefüggéseinek a feltárásához, megértéséhez. A Kutatócsoport munkatársai itt tekinthetőek meg, a Kutatócsoport kutatásairól itt lehet olvasni részletesen.


To top